Information för boende

Avlopp

Du som bostadsrättshavare ansvarar själv för att rensa avlopp och vattenlås i lägenheten fram till stamledning. Rensa regelbundet så slipper du stopp.
Häll aldrig ut stekfett i vasken. Torka ur stekpannan med papper. Häll gärna en stor kastrull kokande vatten i köksavloppet en gång per månad. Det minskar risken för akuta stopp.

Balkonger

På grund av olycksrisk är det förbjudet att hänga balkonglådor utåt.
Tänk på grannarna när du vattnar så att det inte rinner ner på andras balkonger. 
Det är inte tillåtet att slänga fimpar, växtavfall eller annat från balkongen. 

Brandvarnare

Varje lägenhet ska enligt lag ha minst en brandvarnare. Medlem respektive hyresgäst ansvarar själv för brandvarnarens funktion. Kontrollera den minst en gång om året. Brandvarnare finns även på plan 2 och 5 i varje trapphus.

Bredband och TV

Fastigheten är ansluten till det öppna stadsnätet. Här råder fri konkurrens mellan tjänsteleverantörer och du väljer själv leverantör. På Open universes hemsida finns information om tjänster och leverantörer. Föreningen har även avtal med Tele2, som erbjuder kabel-tv och bredband via koaxkabel (tre hål i väggen). Även  här träffar du själv avtal direkt med leverantören.
Vid problem med din internetanslutning testa alltid först att starta om din router och tjänstefördelare. Fungerar inte detta kontakta din operatör.
Ett grundutbud av tv-kanaler levereras gratis via Tele2 till alla hushåll med digital tv-mottagare. Dessa är SVT1, SVT2, TV4, SVT24, SVTBarn, Kunskapskanalen, samt kanal 3, 5, 6, 7, 8, 9 och 11. Du kan även streama kanalerna via Tele 2 Play.

Förråd

Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i ditt vinds- eller källarförråd.
Det är inte tillåtet att förvara saker utanför förråden. 
Tyvärr finns inga extraförråd för uthyrning. Alla förråd tillhör lägenheter.

Kakelugnar

Kakelugnar finns i drygt hälften av husets lägenheter. En förutsättning för att få elda är att röken inte besvärar grannarna. Vid lågtryck och stillastående väder är det aldrig tillåtet att elda, eftersom röken då, på grund av husets mekaniska ventilation, drar in i huset. Ventilationen ger ett undertryck i huset, som gör att rök kan dra in i lägenheterna även vid optimalt väder. Ha därför alltid ett fönster på glänt när du eldar och elda med stor försiktighet.
Störs du av grannarnas eldande? Prata med dina grannar. Informera även styrelsen om problemet.
Såväl kakelugn som tillhörande rökkanal är medlemmens eget ansvar. För att du ska få elda måste kanalen vara täthetsprovad och sotad. Sotning sker gemensamt, men varje medlem debiteras för sin del.

Namnskyltar

Vill du byta namnskylt på dörren så kontakta styrelsen. Skylten kostar 600 kronor. Även nya medlemmar betalar sin egen namnskylt.

Otillåtna åtgärder

– Ingrepp i bärande konstruktioner får aldrig ske.
– Du får inte ansluta spisfläkt med motor till husets ventilationen. Då sätts ventilationssystemet ur spel och stekos trycks ut till grannarna. Kolfilterfläkt som inte ansluts till ventilationen får installeras. 
– Du får inte ta bort din kakelugn. Den är klassad som en kulturhistoriskt värdefull detalj.

Renoveringar

Alla renoveringar som inbegriper ändring av ventilation, radiatorer, väggar, värme- eller VA-ledningar måste godkännas av styrelsen. Kommunicera i god tid när du planerar att renovera.

Skador i gemensamma utrymmen

Vid renovering eller flytt ansvarar du för att trapphuset skadas eller skräpas ner. Hissarna får inte användas för transport av skrymmande föremål eller material om risk finns för skador på interiör. Skyddspapp ska sättas upp. Även med skyddspappa är interiören mycket känslig för stötar. Om skador uppstår i trapphus eller hiss är det du som orsakat skadorna som ansvarar för återställande.

Sopor

Hushållssopor kastas i soprummets gröna sopkärl i väl förslutna plastpåsar.
Matavfall förpackas i papperspåsar som finns att hämta i soprummet och kastas i de bruna kärlen.
Återvinningsbara sopor, som tidningar, kartong, glas, plast och metall, får inte lämnas i föreningens soprum. Sådant lämnar du i återvinningscentralen bakom Coop. Grovsopor får heller  inte lämnas i soprummet. Föreningen har ingen sådan tjänst.

Skyddsrum

Fastigheten har inget skyddsrum. Se MSB:s hemsidan för närmare info om var sådana finns i grannskapet.

Störningar

Om du blir störd av en granne, ta i första hand kontakt med grannen och försök hitta en lösning. Om det inte hjälper så kontakta styrelsen.
Det ska generellt vara tyst i huset kl 22-07. Varsko dina grannar om du planerar att ha fest, eller ska utföra byggarbete.

Trapphus

För att utrymningsvägarna ska vara fria vid exempelvis brand får du inte placera placera föremål i entré eller trapphus.  Det gäller även dörrmattor.

Se till att porten alltid stängs efter dig. Du som har beställer mat och annat med hemleverans ansvarar för att leverantören stänger porten efter sig. Samma sak om du har hantverkare som arbetar hos dig.
Lämna aldrig ut koden till obehörig. (Kod finns endast från gården.)

Ventilation

Ventilationssystemet håller luften i lägenheten fräsch och avlägsnar fukt som bildas när du lagar mat eller duschar. Donen får inte täckas över eller ändras, då de är justerade för rätt luftflöde. Torka dem regelbundet med fuktig trasa. Efter ombyggnad av badrum eller kök ska du låta ventilationsfirma ställa in korrekt luftflöde. Kontakta då styrelsen för senaste OVK-protokollet.
Frånluftsventilerna under fönstren ska vara lite öppna för att din lägenhet ska ventileras och för att inte os från grannarna ska dra in.

Värme

Fastigheten har centralstyrd fjärrvärme. Lägenheterna värms upp genom att varmvatten cirkulerar i elementen. Vattnets temperatur anpassas per automatik kontinuerligt till utetemperaturen. Att elementen ibland är svala betyder därför inte att något är fel.
Placera inte möbler eller gardiner framför elementen. De hindrar värmen från att sprida sig i lägenheten. Elementen slår av när temperaturen kring termostaten når 22-23 grader, även om lägenheten i övrigt är kall. Bygg av samma skäl aldrig in elementen.
Låt termostaterna stå på max. Den värme som cirkulerar i systemet har föreningen redan köpt. Om den inte utnyttjas blir det dyrare för föreningen.
Observera att föreningens ansvar endast sträcker sig till att leverera varmvatten i stammen fram till lägenhetens radiatorer. Föreningen ansvarar inte för ombyggnader i enskilda lägenheter där ursprungliga element tagits bort eller bytts till mindre element med lägre effekt. Om du upplever att elementen i din lägenhet inte räcker till, kontakta styrelsen för råd.